




MASSIVE
KNIGHTS
Alla hästar är individer, därför är det naturligtvis omöjligt att säga att “det här gäller alla hästar av den här typen”, för de har alla lätt och svårt för olika saker. Därför ska dagens lektion betraktas som väldigt generell i sina uttalanden.
Ponny
Vad är skillnaden mellan ponny och häst? Svar: Storleken. En ponny är en häst som är under 148 cm. Förr i tiden var det 147,3 cm (oklart varför, man kan anta att det var något brittiskt hands-mått eller så från början), men numera är det smidigt avrundat. Ponnyer delas in i fyra olika kategorier:
Kategori A: upp till 107 cm
Kategori B: 107 – 130 cm
Kategori C: 130 – 140 cm
Kategori D: 140 – 148 cm
Dessa olika kategorier används främst för att dela in ponnyerna i olika klasser på tävlingar.
En del säger att ponnyer har ett visst temperament, att de är snällare eller busigare än stora hästar, men det finns så många olika ponnyraser (och hästraser för den delen) så det är egentligen omöjligt att dra såna paralleller. En ponny är en häst under 148 cm, det är den enda gemensamma nämnaren. Hästar över 148 cm går helt enkelt under epitetet “stor häst”.
Olika sorters blod
Ibland hör man talas om att en häst är ett halvblod. Det låter ju onekligen jättekonstigt, har såna hästar hälften så mycket blod som andra?
Nej, så är det naturligtvis inte. Hästar delas in i fyra blodskategorier; kallblod, halvblod, varmblod och fullblod. De absolut mest generella sättet att skilja dessa år är att säga att kallblod är grova hästar med coolt temperament och fullblod är ädlare hästar med hett temperament. Halvblod och varmblod ligger mellan dessa ytterligheter. Halvblod anses vara en undergrupp av varmblod, med mer kallblod eller fullblod inkorsat.
Det är helt rätt att tänka att det är en jävla röra, helt enkelt. Inte minst för att avelsföreningen för rasen Svenskt halvblod heter Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen. Men om du frågar en ägare till ett svenskt halvblod om hästen är ett varmblod så kommer denne sannolikt att bli lite förolämpad, eftersom varmblod är vad vi kallar hästar av rasen varmblodig travhäst, och det är något helt annat. Och när vi refererar till “ett fullblod” är det generellt sett av rasen engelskt fullblod, för hästar av rasen arabiskt fullblod kallar vi för araber.
Grundprincip att ta med: Kallblod = grövre, coolare häst. Fullblod = tunnare, ädlare hästar med hetare temperament. Varmblod och halvblod = Mittemellan.
Alla med så långt?
Användningsområden
Vän av ordning undrar nu kanske varför ägaren till det svenska halvblodet tar det som en förolämpning när hästen misstas för ett varmblod (och i förlängningen alltså en varmblodig travhäst).
Hästar av olika raser avlas för olika användningsområden, och i och med detta får de olika fysiska förutsättningar för olika grenar. För att förenkla det hela kan vi ta ett exempel där vi jämför med olika typer av idrottare. En dressyrhäst är en gymnast och en travhäst är en cyklist. Dessa båda individer har helt olika fysiska förutsättningar. Och ja, gymnasten kan absolut lära sig att cykla, men sannolikt inte med samma uthålllighet som den som är född till cyklist. Och ja, en cyklist kan absolut lära sig att göra en kullerbytta eller hjula, men sannolikt inte med samma smidighet som den som är född till gymnast. På så sätt kan man säga att en travhäst kan bli en utomordentlig dressyrhäst, men kanske inte i de högsta klasserna, och en dressyrhäst kan absolut lära sig att dra en sulky och springa på bana, men på V75 är den relativt chanslös. (Notera gärna att det här är en metafor. Travhästar kan inte cykla i verkligheten. Vi lovar.)
Därför ser man ofta att vissa raser är överrepresenterade inom olika grenar. T.ex inom distansritt ser man oftast araber eller travare, eftersom de är erkänt uthålliga. Inom galopptävlingar är det oftast engelska fullblod som tävlar för de är snabbast. Inom dressyr är det olika halvblod och varmblodsraser, inom working equitation är det vanligast med lusitano och andra iberiska hästar. Vi kommer gå in lite närmare på olika raser under en senare lektion.
Förstår du inte eller har du några frågor?
Då är det bara att hojta till! // Keff