




MASSIVE
KNIGHTS
Dressyr Info
Först och främst vill jag ta upp lite regler, för att undvika upprepning och tjat när det väl är dags för lektion.
Så LÄS NOGA!
1. Avbryt inte ridläraren under en genomgång av övning. Det leder bara till förvirring för resten av deltagarna.
2. Det är ridlärarens ridkunskaper som räknas i våra lektioner. Det kan hända att du lärt dig på ett annorlunda än vad ridläraren har gjort, men håll det för dig själv under lektionstiderna eftersom det stör något sånt enormt när någon ska avbryta med deras egna kunskaper. Vi i Massive Knights är full medvetna om att det finns personer i klubben som kan rida dressyr. Men fortfarande här det ridlärarens begrepp på saker och ting som gäller. Vänligen respektera det och att du har lärt dig annorlunda IRL.
3. Inga sura miner för att du inte förstår i en genomgång. Förstår du inte, kom fram till ridläraren i mitten och säg det, eller se hur resterande deltagare gör.
Följer du inte ovanstående regler får du först en tillägelse, sedan kommer vi att be dig lämna dressyr lektionen. Fortsätter du störa får du en varning eftersom du då bryter och stör pågående event. Undrar d något, kom istället fram till ridläraren och skriv det i säg eller vän.
-
Medellinjen: En rak linje från A till C över hela ridhuset, där man startar och avslutar lektionerna. Hästarnas nosar ska vara vända mot E eller B (beroende på vad ridläraren säger).
-
Fyrkantsspåret: Du följer ridbanans kanter. Det är såhär du ska rida, så länge ridläraren inte säger något annat. Det är grunden, kan man säga.
-
Ta täten: Om ridläraren säger åt någon att ta täten, är det den som börjar en rörelse, och alla andra följer efter den personen. Till exempel: ”Calista tar täten och vänder snett igenom”, så börjar hon, och alla andra följer efter tills alla gjort snett igenom.
-
Halt: Hästen står still.
-
Skritt: Hästens långsammaste gångart. Fyrtaktig. Hästen sätter ner en hov i taget i marken. (Ett tryck framåt framåt i sso).
-
Trav: Hästens näst långsammaste. Traven är tvåtaktig. Den sätter ner diagonala benpar samtidigt. (Två tryck framåt i sso).
-
Kort galopp: Kan också beskrivas som samlad galopp. Hästen går i långsam galopp och samlar sig. Tretaktig rörelse. (Tre tryck framåt i sso).
-
Arbetsgalopp: Normalt är det denna takt man använder i dressyren innan hästen är uppmjukad. Vi kommer dock inte använda den så mycket av praktiska själ. (Fyra tryck framåt i sso).
-
Mellangalopp: Hästen sträcker ut stegen ännu mer. (Fem tryck framåt i sso).
-
Ökad galopp: Hästens snabbaste gångart. Denna kommer vi inte använda i dressyren alls. (Sex tryck framåt i sso).
-
Rygga: Hästen backar.
-
Halvhalt: Det innebär att man sitter till lite på hästen, som att man ska göra en halt, men när hästen börjar bromsa in, så driver man framåt igen. Detta gör man inför varje rörelse och hörnpassering, för att få hästen uppmärksam på att det ska hända något. Detta går inte på sso, men jag ville ändå berätta om det, eftersom jag kommer använda mig av begreppet ändå.
Vanliga Begrepp
För att vi inte ska behöva ha så mycket teori vid första lektionen, så kommer jag skriva upp de enklaste begreppen här. Så var vänlig läs igenom sidan noggrant om du planerat att vara med på lektionerna
Ridhuset
Ridlektionerna kommer att hållas i ridhusets A-del. I alla fall tills alla som är med på lektionerna kan ridhusets bokstäver utantill. (Eller tills alla paddockar i SSO får bokstäver längs kanterna). Dock har vi ”sågat” av en bit, eftersom ridhuset är alldeles för fyrkantigt för att vägarna ska bli korrekt. Ett standardmått på ett ridhus är att långsidorna är minst dubbelt så långa som kortsidorna. Delen som vi inte kommer rida på är läktare för de som endast vill titta på. Jag kommer i början att ställa min häst på linjen för att ni ska förstå vart ni ska skära av ridhuset. Men till hjälp har ni också pelarna vid fönstren som jag ritat pilar på. Efter pelaren svänger ni alltså.

Ridvägarna
En snabb genomgång av de vanligaste ridvägarna.
Snett igenom:
Snett igenom börjar alltid med en hörnpassering (vilket är precis vad det låter som, man går förbi hörn, alltså en kortsida). Man svänger vid första bokstaven efter kortsidan, och går snett över hela ridbanan, mot bokstaven innan hörnet på andra sidan. Sedan avslutar man sin snett igenom med en ny hörnpassering. Går man i vänster varv (motsols) blir snett igenom mellan boksväverna F och H. Går man i höger varv (medsols) blir den mellan bokstäverna M och K.

Vänd rätt upp:
Rätt upp gör man från mitten av ena kortsidan till den andra. Från antingen bokstaven C till A eller tvärt om. Man ska rida så rakt man kan mot nästa bokstav. Tänk på att ta ut i hörnet ordentligt innan och efter.
Vänd över ridbanan:
Fungerar som rätt upp, fast här är det från mitten av långsidorna istället. Från B till E eller tvärt om.

Halvt igenom:
Man börjar som att man ska vända rätt upp, men istället för att fortsätta rakt fram, så vänder man tillbaka mot den långsida man först kom ifrån, mot mitten av den långsidan så att hästen byter varv.

Volta:
Vart som helt på spåret kan man volta. Det menas med att man gör en volt på spåret.
Volt tillbaka:
Volt tillbaka är ett smidigt sätt att byta varv. Första delen ska vara rund, som att man ska göra en vanlig volt, men sedan rider man rakt ut mot spåret. Volt tillbaka kan göras var som helst på ridbanan.

På volterna:
Om ridläraren säger: Fördela er på volterna, så ska ni fördela er jämt på två stora volter, en vid A och en vid C. De ska vara så stora att de går ända in till mitten av ridhuset. Som sagt ska det vara lika många ryttare på båda volterna. Så är ni ojämnt antal, får en helt enkelt välja vilken volt den vill gå på. På volterna går man tills ridläraren säger åt er att göra någonting annat.
Stora mittvolten:
Istället för att fördela er på två volter, ska ni alla gå på en stor volt i mitten av ridhuset. Se upp för varandra och försök att ha lagom avstånd till den framför er. Även denna volt går ni på tills ridläraren säger något annat.

Byt om volt:
Om man går på volterna, kan ridläraren säga att ni ska byta om volt. Då rider man ungefär som en åtta. Istället för att svänga in på sin volt, svänger man över till den andra volten och byter då även varv. När man gör denna rörelse så måste man se upp för varandra. Håll till höger när ni möter varandra! De som bytt om volt, ska alltså rida närmast väggen, tills alla har bytt. För att ni lättare ska förstå, har jag gjort volterna i olika färger på bilden nedan. När man bytt volt, går man kvar på den volten, tills ridläraren säger någonting annat.
Serpentinbågar över medellinjen:
När man gör serpentiner över medellinjen går man från ena långsidan över till motstående långsida, inte rakt över utan med bågar. Oftast gör man serpentiner med tre bågar, men antalet bågar bestäms av ridläraren. Ibland kanske jag säger fyra, och ibland fem. Det gäller att lyssna vad ridläraren säger. Bågarna ska vara lika stora, och jämnt fördelade över ridbanan. På exemplet nedan är det tre bågar.
