top of page

Att prova ut rätt sadel är viktigare än man kan tänka sig. För att dra en parallell till människovärlden så kan man säga att en hästs sadel är ungefär som en människas skor. Om man har skor som är för trånga, för stora eller på annat sätt inte passar så kommer man att röra sig sämre, få ont, få skavsår, spänningar och helt enkelt inte vilja fortsätta. Den stora skillnaden mellan människoskor och hästsadlar är dock att hästar tenderar att ändra storlek. Sadeln ligger på deras ryggmuskler, och ju mer muskler desto vidare sadel krävs. Därför behöver hästarna få sina sadlar kontrollerade med jämna mellanrum. Är man osäker på hur så är det bästa sättet att besöka en sadel utprovare.

1. Lägg upp sadelgjorden över sadeln.
2. Lägg på sadeln lite för långt fram och drar den bakåt, så håret ligger rätt, annars kan det skava och hästen kan bli sjuk. Kommer den för långt bakåt lyfter man upp den och lägger på den igen.
3. Se till så att vojlocken ligger bra, den ska ligga högre upp än sadeln och det ska vara en lufttunnel mellan hästens rygg och sadeln.
4.Dra åt sadelgjorden lagom och ännu mer precis innan uppsittningen.

Ryttaren sitter i sätet på sadeln, inte helt otippat. Vulstren är knästöd. Stiglädren är läderremmar som håller fast stigbyglarna där ryttaren har sina fötter. Stropparna sitter fast i sadeln och i dem spänner man fast sadelgjorden som fungerar lite som ett skärp som håller fast sadeln. Matte har en gång åkt på tävling och glömt sadelgjorden hemma. Då hjälper det inte att man kommit ihåg sadeln, kan vi meddela.

Sadelgjorden ska egentligen sitta ungefär en handsbredd bakom “armhålan”, så på bilden ovan sitter sadeln för långt fram. Därför har vi bytt sadel sen bilden togs.

“Filten” under sadeln kallas för schabrak när den är sådär fyrkantig. Det finns såna som är figursydda efter sadeln också (som alltså knappt syns), de kallas för vojlock.

Sadlar kan se ut på många olika sätt, lite beroende på vilken gren de tillhör. Sadeln på bilden är till exempel en dressyrsadel. En sadel för dressyr är djupare i sätet, det vill säga att den har högre bakvalv och framvalv, för att rama in ryttaren. Dressyr går ut på att sitta still och se snygg ut trots att man jobbar hårt som fasen, och en djupare sadel gör att man sitter mer “fast” på hästen. I en dressyrsadel rider man med längre stigläder, vilket gör att ryttarens ben når längre runt hästen och kan “hålla om” bättre. Man sitter väldigt stadigt.

Försöker man däremot hoppa i en dressyrsadel, då får man bakvalvet i ändan i språnget över hindret och kan hamna lite varstans. Det går, men det är inte snyggt, jag har provat. Därför har man en hoppsadel vid de tillfällena.

Hur du sätter på en sadel : 

När hästen hoppar rör det sig naturligtvis väldigt mycket, därför sitter man inte ner. Istället står man upp i fältsits (vi återkommer till det) i språnget, vilket innebär att man har all vikt i stigbyglarna och luft mellan sadel och ryttare. Hoppsadeln är grundare och smalare (och ofta mindre överlag) och tillåter mer rörelse hos ryttaren. Därför är det också lättare att komma upp ur den när man ska stå upp över hinder. I hoppsadeln rider man med kortare stigläder och mer böjda knän för att enkelt kunna komma upp och lämna hästens rygg friare.

Om man inte har råd med eller lust att lägga pengar på två sadlar så kan man köpa en allroundsadel. Det är en hybrid mellan de två som generellt sett är fullkomligt omöjlig att rida vettigt i när man väl vant sig vid de andra, men det är troligen fråga om en vanesak. Ridskolor är väldigt förtjusta i allroundsadlar.

För de som rider westernridning finns speciella westernsadlar (“cowboysadlar”) i olika utformning. Likaså finns det speciella sadlar för distansryttare.

Om man inte har någon sadel alls så kallas det att man rider barbacka (från engelskans bare back = naken rygg). Det finns en mängd varianter på det där med barbacka, en del sitter direkt på hästen (det enda som egentligen kan kallas för barbacka i vår värld), dels kan man lägga ett schabrak som skydd med en elastisk gjord runt, eller så finns det olika sorters “barbackapaddar”, vilket är mer eller mindre sadellika tingestar som folk sätter på hästen för att sitta stabilare när de rider barbacka (fusk, alltså)

Träns
Sadeln

Träns och bett har som syfte att kontrollera hästen. Poängen är ju egentligen att om vi drar i en tygel så gör det ont på hästen om den inte följer med med huvudet. Annars vore tränset och bettet poänglöst. Trycket genom ett enkelt bett sker i nacken, på sidorna och i munnen. Om vi har en kedja på så sker trycket även under hakan när vi tar i tygeln. Vissa andra moderna bett trycker lite här och var, oavsett om vi tar i tygeln eller inte. Skarpa bett har varit en genväg till kontroll alltsedan urminnes tider.

Tränsa hästen 
1. Håll tränset i vänsterhanden. 
2. Lägg över tyglarna över halsen.
3. Lossa grimman och knäpper den löst igen om hästens hals. Då kan den inte springa iväg medan man tränsar. 
4. Ta tag om hästens nos och håll ner huvudet.
5. För in bettet i hästen mun med vänsterhanden.
6. För över nackremmen över öronen.
7. Dra fram pannluggen och spänn käkremmen. Under käkremmen ska man få plats med en knuten näve. 
8. Spänn nosremmen, det ska gå att sticka under en eller två fingrar
.

Dressyrschabrak är ganska fyrkantiga och används till dressyrsadlar.

Allroundschabraket är det mest använda schabraket. Det kan du ha till hopp och allroundsadlar.

Amerikanska hoppschabrak är väldigt korta och rektangulära. De används till hopp och allroundsadlar. För ca 5-6år sedan var de väldigt moderna, men nu för tiden ser man dem nästa aldrig längre.
Vojlock är ju en vojlock och inte ett schabrak men det får vara med här ändå. Förr var de väldigt vanliga men användningen har minskat. (Som tur är!) Dom följer sadelns konturer. Många tycker de är bra på sommaren eftersom dom täcker en mindre yta på hästen än vad ett schbrak gör, vilket i sin tur gör att hästen inte blir lika svettig. Även vojlockar finns i dressyr och allroundmodell. Dressyrmodellen är rak framtill, precis som dressyrsadlar är medans allroundmodellen är svängd där fram som allround och hoppsadlar är.
Westernpad är tjockare än de andra schabraken för att fördela trycket. De är oftast fyrkantig och används till westernsadlar.

Akademiska schabrak/ Barockschabrak finns i olika modeller men det man tänker mest på är när det går ner en snibb bak, i alla fall jag. De är formade efter sadeln och pryds ofta med fransar och tofsar.

Schabrak är ett sadeltäcke som läggs under sadeln. Det används för att skydda hästen från skav och sår samt skydda sadeln mot hästens svett. Schabrak används även flitigt som accessoarer nu för tiden.

De olika typerna av schabrak finns för att de ska passa de olika sadelarna så bra som möjligt.

DENNA SIDAN ÄR INTE FÄRDIG.

bottom of page